Kortegracht 11
3811 KG Amersfoort

T 033 46 00 170
info@mondriaanhuis.nl
|< < > >|

nu te zien

Agatha Zethraeus. Vriendin, leerling en model van Piet Mondriaan
5 oktober t/m 25 januari 2015

 

In 1908 schilderde Piet Mondriaan (1872-1944) het portret Meisje in rood. Er was lang verwarring over de identiteit van het model, maar recent staat vast dat het ‘meisje’ kunstenares Agatha Zethraeus (1872-1966) is. De Zweeds Nederlandse Zethraeus stond niet alleen model voor Mondriaan, maar was ook een oud-leerlinge en vriendin. De twee hadden mogelijk een amoureuze affaire en hielden tot zijn dood contact. In de jaren dat Mondriaan zich ontwikkelde van het impressionisme tot de abstractie, verdiende Zethraeus haar brood als schilderes van figuratieve landschappen, stillevens en stadsgezichten. De ontdekking van een serie doeken uit Zethraeus’ nalatenschap, vormde de aanleiding tot onderzoek naar de kunstenares. Dat resulteerde in een tentoonstelling en publicatie, waarin de band tussen Zethraeus en Mondriaan centraal staat.

Van alle leermeesters die Zethraeus had, was haar band met Mondriaan het innigst. Hij heeft de grootste artistieke invloed op haar gehad. Ze ging, net als Mondriaan, op zoek naar harmonie en koos vaker voor opvallende standpunten en kleurvariatie. Dat komt vooral naar voren in de waterpartijen van de Zweedse landschappen die ze maakte. Hier durfde Zethraeus een grote variatie aan kleuren met losse penseelstreken op het schilderslinnen aan te brengen. Ze liet het water niet alleen bestaan uit grijs- en blauwtinten, maar vermengde die met roze, zachtgeel en oranje, zoals Mondriaan dat met zijn luchten deed.

Publicatie
Bij de tentoonstelling Agatha Zethraeus - vriendin, leerling en model van Piet Mondriaan verschijnt een gelijknamige publicatie met artikelen over het leven en werk van de kunstenares. Het boek is te koop in het Mondriaanhuis voor € 14,90.

 

 

 

 


Agatha Zethraeus
  • nice pictures
  • nice pictures