Er zijn niet veel kunstenaars die zichzelf zo vaak opnieuw hebben uitgevonden als Mondriaan. Tot aan het einde van zijn leven bleef hij zich vernieuwen. 
Het Mondriaanhuis eert Piet Mondriaan in 2022 met een manifestatie die de vernieuwingsdrang en de verbeeldingskracht van de kunstenaar centraal stelt. Onder de titel 'Feest van Verbeelding' wordt iedereen uitgenodigd om mee te werken aan een innovatief, inspirerend en inclusief programma.

Lees meer over alle culturele activiteiten op  mondriaan150.nl

Programmakrant

In 2022 wordt tweemaal een speciale Mondriaan 150 Programmakrant uitgebracht. Daarin lees je alles over het Feest van de Verbeelding, met een overzicht en achtergrondinfo bij exposities, podiumproducties, festivals, lezingen, workshops, buitenactiviteiten en nog veel meer. In Amersfoort is de programmakrant huis-aan-huis verspreid als bijlage van De Stad Amersfoort. Daarnaast is de krant digitaal te lezen als pdf.  Bekijk de editie van najaar 2022:

Mondriaankrant

Nieuwsbrief

Tijden het jubileumjaar verschijnt een maandelijkse nieuwsbrief die je op de hoogte houdt van alle evenementen en activiteiten die in het kader van Mondriaan 150 worden ontwikkeld. Wil je op de hoogte blijven? Word dan gratis abonnee.
Word abonnee!

Exposities

Het Mondriaanhuis organiseert zelf drie bijzondere tentoonstellingen en een educatieprogramma voor scholen. De eerste expositie heet Lef!  en toont t/m 19 juni nieuw werk van vijf aanstormende talenten.
De tweede tentoonstelling, in de zomer van 2022 is speciaal voor families met kinderen en is getiteld  Op zoek naar de toekomst.
Voor de derde tentoonstelling, getiteld Onbegrensd koppelt het Mondriaanhuis zeven hedendaagse beeldend kunstenaars aan zeven componisten, die samen nieuw werk gaan maken.

Ook Kunsthal KAdE en Museum Flehite geven volgend jaar aandacht aan Mondriaan.
Kunsthal KAdE het Schurend paradijs als uitgangspunt voor een tentoonstelling, als reactie op het 'aardse paradijs' dat Mondriaan nastreefde. te zien t/m 14 augustus 2022.
Museum Flehite zet de jonge Mondriaan centraal met een expositie van vroeg werk van de kunstenaar uit privécollecties.

Cultureel programma

Culturele instellingen in Amersfoort, zowel amateurverenigingen als professionele organisaties, zijn uitgenodigd om speciaal ter gelegenheid van het 150-jubileum voorstellingen te programmeren of nieuwe producties te ontwikkelen, geïnspireerd op Mondriaan.  Er zijn o.a. vijf nieuwe producties in ontwikkeling, die in september in première gaan:

  • The art of lines: dansproject   
  • Boogiewoogie me: muzikaal programma 
  • Brieven aan Mondriaan: liederencyclus van Holland Opera  
  • Nieuwe wereld: muziektheater 
  • Terras van de verbeelding:  minifestival met o.a. concerten Fluor & stadsterras

Maatschappelijk programma

Het Mondriaanhuis  heeft in het Mondriaanjaar het initiatief genomen om, samen met The Turn Club en TwynstraGudde, kunstenaars te vragen om zich te buigen over urgente maatschappelijk vraagstukken. In 150 dagen gaan theatermaker Bright Richards en componist/dirigent Imre Ploeg aan de slag met de thema’s ‘nieuwkomers’ en ‘natuur’. Merlijn Twaalfhoven, componist en oprichter van The Turn Club buigt zich over de vraag hoe de kloof tussen burgers en overheid kan worden verkleind.

Lees meer