Utrecht en Amersfoort zijn via een nieuwe fietsroute met elkaar verbonden. Het traject voert langs tien beelden van de hedendaagse kunstenaar Boris Tellegen (1968) , wiens opvallende street art refereert naar zowel Mondriaan als Rietveld. De Stijl fietsroute loopt o.a. langs De Bilt, Zeist en Soest en is ongeveer twintig kilometer lang.

De monumentale beelden van Tellegen symboliseren een ontmoeting tussen de Utrechtse Gerrit Rietveld en de Amersfoortse Piet Mondriaan. De beelden van 6,5 meter geven opvallend accent aan De Stijl Fietsroute, die beide steden met een rijke creatieve geschiedenis en toekomst verbindt. Het is het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen het Centraal Museum Utrecht, stichting Amersfoort in C, de gemeenten en de provincie.

Mondriaan ontmoet Rietveld
De regio Utrecht geldt als de broedplaats van De Stijl. Hier zijn vier van de belangrijkste Stijl-kunstenaars geboren: Piet Mondriaan, Bart van der Leck, Gerrit Rietveld en Theo van Doesburg. Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld werden op fietsafstand van elkaar geboren, maar hebben elkaar nooit ontmoet. Boris Tellegen creëerde met zijn tien beelden tussen Amersfoort en Utrecht een symbolische ontmoeting tussen Mondriaan en Rietveld. Boris Tellegen: “Ik was in mijn kunst niet bezig met De Stijl, maar ik ben vereerd dat in mijn werk de lijn vanuit deze beweging naar mijn actuele werk wordt herkend”

Boris Tellegen brak in de jaren negentig door als graffitikunstenaar onder de naam Delta. Zijn graffiti werden wereldberoemd door hun unieke composities met een 3D- effect. Tellegen knipt, snijdt en stapelt zijn collages tot reliëfs en sculpturen. Inmiddels is zijn kunst werkelijk 3D geworden. De beelden tussen Amersfoort en Utrecht zijn gemaakt van verschillende materialen en hebben allen een eigen karakter.
Projectleider Ella Derksen; ‘Fietsen van zuil tot zuil werkt als een reeks ontmoetingen die de verbinding tussen beide steden verbijzondert, cultuur en natuur versmelt en ook generaties overbrugt. Het werk van Boris is eigenzinnig. In zijn monumentale kunst, die doet denken aan een gestolde beweging van computerpixels schuilt een ode aan De Stijl. Scholieren, forenzen, cultuurtoeristen, dagjesmensen en andere recreanten beleven nu al overduidelijk plezier aan de sculpturen, terwijl de laatste beelden nog moeten worden geplaatst. Mensen stappen ervoor af en gaan ermee op de foto’.

Feestelijke opening op de fiets
Op zondag 24 juni start om 13:00 uur in Amersfoort bij het Mondriaanhuis een fietstocht. Deelnemers fietsen langs de verschillende beelden door vijf gemeentes; Amersfoort, Soest, Den Dolder, De Bilt, Utrecht. Het eindpunt is het Centraal Museum. Het gaat deze dag niet om wie het snelste kan fietsen, maar om de plezier van het fietsen in een mooie omgeving. Stadsfiets, ligfiets, éénwieler of driewieler, iedereen kan op zijn eigen fiets meedoen in eigen tempo. De deelnemende fietsers worden uitgedaagd om het traject van ongeveer 20 km extra goed te observeren. Bij verschillende beelden kunnen de deelnemers punten verzamelen en vragen beantwoorden waarmee ze kans maken op leuke prijzen. Alle deelnemende fietsers moeten uiterlijk om 16.00 bij het Centraal Museum zijn waar er een prijsuitreiking is en onder alle deelnemers wordt een fiets verloot.

Sluit je aan!
Deelname aan deze fietstocht is gratis, maar de capaciteit is beperkt. Er kunnen bij de start maximaal honderd deelnemers meefietsen. Aanmelden kan tot en met maandag 18 juni.  Wil je meefietsen?  Meld je aan!
Uiteraard is de fietsroute openbaar en kan iedereen vanaf 24 juni ook op eigen gelegenheid de route fietsen; van Mondriaan naar Rietveld. De route is rond 24 juni te downloaden via www.destijlutrechtamersfoort.

Eerste Rietvelddag
Opening van het kunstproject is ook de start van de eerste nationale Rietvelddag. Gerrit Rietveld werd 130 jaar geleden op zondag 24 juni 1888 in Utrecht geboren. In het Centraal Museum en onder andere het Rietveld Schröderhuis zijn deze zondag daarom extra activiteiten. Check de website van het museum voor het hele programma. Dit jaar werd ook de eerste Mondriaandag georganiseerd op 7 maart de geboortedag van Piet Mondriaan. Dit wordt ook een jaarlijks event waar onder andere Het Mondriaanhuis, geboortehuis van de schilder, dan verschillende publieksactiviteiten organiseert.

Snelle fietsroute
De Stijl fietsroute wordt de komende jaren door diverse verbeteringen aan de fietsinfrastructuur een fietsroute of doorfietsroute. Hierdoor ontstaat een nog snellere fietsverbinding tussen Utrecht en Amersfoort. Dit zal woon-werkverkeer op de (elektrische)fiets aantrekkelijker maken en het autoverkeer tussen de steden terugdringen. De route kan uiteraard ook gefietst worden als recreatieve tocht. Fietsers die verleidt worden door de kunstwerken kunnen doorrijden naar het Centraal Museum in Utrecht of het Mondriaanhuis in Amersfoort om zich verder te verdiepen in De Stijl.