Het werk van Piet Mondriaan heeft de mode altijd geïnspireerd. Mode en Mondriaan horen bij elkaar. Denk maar aan de befaamde jurk die de Franse couturier Yves Saint Laurent in 1965 ontwierp, intussen uitgegroeid tot een mode-icoon. Daarnaast lieten ook veel andere modeontwerpers, onder wie Frans Molenaar, zich in hun creaties inspireren door Mondriaan. En dan met name door de abstract geometrische beeldtaal van De Stijl.

Sally Pittman (1960, Jay - Florida, VS) voelt zich juist geïnspireerd door de bloemen uit het vroege werk van de kunstenaar, waarvan diverse doeken worden getoond in zaal 2 van het Mondriaanhuis. Begin twintigste eeuw, maar ook nog in zijn latere abstracte periode, schilderde Mondriaan regelmatig bloemen. Meestal een enkele bloem, zoals een chrysant of een amaryllis, centraal in de compositie.

Pittman: ,,Bloemen zijn altijd een inspiratiebron voor mij geweest. In foto’s, schilderijen, botanische studies, in tuinen, bossen en velden. De vorm, de geur en de kleur, levend en verwelkt. In 2015 ontdekte ik de bloemtekeningen en schilderijen van Piet Mondriaan. De fijne lijnen, de kleuren, de eenvoud, directheid en kwetsbaarheid in zijn werk rakte me. Ik ging op zoek naar de verbinding tussen dit werk van Mondriaan en mijn eigen fascinatie voor schoonheid en kwetsbaarheid. Ik besefte gaandeweg dat mijn passie voor bloemen breder en dieper was en zag raakvlakken in het fotografisch werk van Leendert Blok, dat al eerder een inspiratie voor mij was.’’

Expositie mon:fleur in het Mondriaanhuis verbeeld de dialoog met het werk van Piet Mondriaan in één totaalbeeld waarin de fijnheid en kwetsbaarheid van Mondriaans bloemen en Sally Pittman’s passie en fascinatie voor bloemen samenkomen.

mon:fleur bestaat uit acht objecten, verdeeld over twee zalen in het museum, samen met een projectie, collages en uitvergrotingen van Pittman’s originele tekeningen. Eén object is te zien in de schatkamer (zaal 2) tussen het originele werk van Piet Mondriaan.

Over Sally Pittman

Beeldend kunstenaar en modeontwerper Sally Pittman studeerde onder meer theaterwetenschappen in de Verenigde Staten, haar geboorteland. Nadat ze is verhuisd naar Nederland volgt ze aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht de opleiding Modevormgeving. Behalve het ontwerpen van mode legt Pittman zich ook toe op kunst van textiel en andere (gevonden) materialen. In haar vaak poëtische werk onderzoekt en creëert de kunstenaar gemoedstoestanden en sferen. Sally Pittmans composities en installaties zijn sinds 2005 te zien in uiteenlopende exposities en presentaties. In Utrecht en Den Bosch, maar ook in haar woonplaats Amersfoort waar ze exposeerde in onder meer Museum Flehite en betrokken was bij de Kunstvaarroute en kunstbiënnale Vreemde Gasten. Ook in het Mondriaanhuis. In 2015 was Pittmans kunst onderdeel van tentoonstelling Anders abstract.

Meer info over Sally Pittman