Schoolklassen zijn weer van harte welkom in het Mondriaanhuis Amersfoort. Kom je de komende tijd met je klas naar het museum, dan vragen we je met het volgende rekening te houden:

Plannen van het bezoek

 • Rondleidingen kunnen plaatsvinden op maandagen tussen 9:00 en 17:00 uur en op dinsdag tot en met vrijdag tussen 09:00 en 11:30 uur.
 • Tot twee weken van tevoren kunnen rondleidingen worden aangevraagd via educatie@mondriaanhuis.nl.
 • Mocht je het programma onverhoopt moeten verplaatsen of annuleren vanwege ziekteverschijnselen in de groep, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Dan zoeken we samen naar een passende oplossing.
 • Alle boekingen worden aangenomen onder voorbehoud van coronamaatregelen van de overheid.

Tijdens het bezoek

 • Voor iedereen vanaf 13 jaar is het dragen van een mondkapje in het Mondriaanhuis verplicht. Bezoeken jullie het museum met de klas, dan verwachten wij dat jullie zelf voor voldoende mondkapjes zorgen.
 • De leerlingen hoeven tijdens het hun bezoek (zelfstandig of met rondleiding) onderling geen 1,5 meter afstand te bewaren. Ze dienen wel op 1,5 meter afstand tot de museumdocent en andere museumbezoekers te blijven. We vragen jou en de andere begeleider(s) om hier samen met de museumdocent op toe te zien.
 • Bezoek vindt plaats onder begeleiding van onze museumdocenten, die uiteraard anderhalve meter afstand bewaren, een mondkapje dragen en zullen toezien op andere (hygiëne)maatregelen rondom Covid-19
 • Een langer verblijf na afloop van de rondleiding is helaas niet mogelijk. Op de afgesproken eindtijd dient de hele klas het Mondriaanhuis te verlaten.

Museumlessen en kijkwijzers 

Het Mondriaanhuis heeft een aantrekkelijk programma voor het basisonderwijs. Voor het voortgezet onderwijs zijn kijkwijzers beschikbaar. Of kom met de klas naar het Mondriaanhuis voor een schoolreisje.

In de museumles maken kinderen op interactieve wijze kennis met het museum in het algemeen en met het leven en werk van Piet Mondriaan in het bijzonder.

Groep 1 + 2: Allemaal kunstenaars

Wat is een kunstenaar? Wat doet een kunstenaar en wat heeft hij nodig? Leerlingen worden meegenomen in de wereld van de kunstenaars met uiteraard veel aandacht voor Piet Mondriaan. In het Mondriaanhuis stappen zij binnen in zijn atelier en bekijken ze zijn schilderspullen.

Groep 3 + 4: Een museum voor iedereen

Kinderen leren door middel van zoek- en doe-opdrachten wat een museum is. Waarom is er een museum over Mondriaan? En wat laat je daar dan zien? Middels praktische opdrachten en rollenspellen gaan de leerlingen op onderzoek uit.

Groep 5 t/m 8: Reis mee met Mondriaan

Leerlingen worden meegenomen naar de roerige tijd waarin Mondriaan leefde en maken echt kennis met de kunstenaar. Ze bekijken samen hoe de wereld om hem heen én zijn schilderijen veranderde.

Er wordt tevens aan ieder lespakket een praktische of interactieve verwerkingsopdracht toegevoegd, hierdoor duurt de museumles in totaal 75 minuten.

Praktische informatie

Kosten: De museumlessen duren 75 minuten. De kosten voor een museumles bedragen € 115,- per klas. Dit is inclusief lesbrief, het praktisch lesmateriaal en de toegang tot het Mondriaanhuis voor leerlingen en begeleiders. De lesbrief inclusief het lesmateriaal wordt digitaal verzonden.

Groepsgrootte: Leerlingen worden tijdens hun bezoek aan het Mondriaanhuis in groepen van maximaal 15 begeleid door een museumdocent van het Mondriaanhuis. Er kunnen maximaal twee groepen tegelijk starten. Om de museumles zo goed mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk dat per 15 leerlingen minimaal 2 begeleiders vanuit school aanwezig zijn.

Aanmelden: via educatie@mondriaanhuis.nl (s.v.p. minimaal een maand van tevoren)

Voortgezet onderwijs

Het Mondriaanhuis biedt interactieve en gevarieerde rondleidingen aan voor middelbare scholen. Leerlingen gaan daarbij actief aan de slag: kunstwerken bekijken, erover discussiëren en vragen stellen. Ze gaan zodoende de dialoog aan met elkaar én met de kunst. Het programma kan desgewenst worden toegesneden op de behoefte van de school of de leerlingen.

Tijd: 1 uur. Kosten: 46,- per 15 leerlingen. De rondleiding kan daarnaast worden uitgebreid met een creatieve workshop in het Doe-het-zelf-atelier van het Mondriaanhuis. Voor meer informatie en reserveren: educatie@mondriaanhuis.nl

Er zijn twee kijkwijzers ontwikkeld, een voor onderbouw havo/vwo en vmbo alles, plus een kijkwijzer voor bovenbouw havo/vwo. Leerlingen gaan zelfstandig of in kleine groepjes door het Mondriaanhuis en de vragen die in de Kijkwijzer staan kunnen daarna klassikaal besproken worden. Mail voor meer informatie over de kijkwijzers naar educatie@mondriaanhuis.nl

Arrangement: Ontdek, doe en beleef Mondriaan

In het Mondriaanhuis ontdekken kinderen van alles over de beroemde kunstenaar Piet Mondriaan. Reis met hem mee langs steden zoals Amersfoort en Amsterdam en vertrek samen met Mondriaan ook naar het buitenland. Kruip in de huid van de kunstenaar in zijn Parijse atelier en ontdek de magie van New York in een licht- en geluidshow. Als ware Mondriaans gaan we natuurlijk ook aan de slag in het Doe-het-zelf-atelier. Doe een heuse kunstenaarsworkshop of leef je met z’n allen uit op de legowand en het grote Mondriaan muziekorgel. Alle gemaakte kunstwerken mogen uiteraard mee naar huis.

Het Mondriaanhuis biedt programma's aan voor zowel kleuters, onder- en bovenbouw in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Informeer naar de mogelijkheden via educatie@mondriaanhuis.nl

Prijs per leerling/klas

--------------------------

Korte, puntsgewijze omschrijving aanbod

 • € 8,- per leerling voor de rondleiding en de workshop

--------------------------

 • Interactieve rondleiding, duur: 75 min.
 • Interactieve rondleiding + workshop incl. koekjes en limonade, duur: 90 min.

Lesmateriaal De Stijl voor basisscholen

In het kader van het landelijke themajaar Mondriaan tot Dutch Design is speciaal lesmateriaal ontwikkeld. Ook het Mondriaanhuis was hierbij betrokken. Het pakket is ontworpen voor leerkrachten in het basisonderwijs uit de Provincie Utrecht, maar mag vanzelfsprekend ook door scholen elders in het land gebruikt worden.

De lessuggesties laten leerlingen op speelse wijze kennismaken met kunstbeweging De Stijl. En ze kunnen meer leren over de kunstenaars Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld, dé iconen van De Stijl in de provincie Utrecht. Het lespakket bestaat uit een handleiding, een PowerPoint en lessuggesties voor zowel de groepen 1 t/m 4 als de groepen 5 t/m 8.

Voor leerlingen die graag zelf een spreekbeurt willen houden over De Stijl, staan er ook tips en content op de website.

Het lesmateriaal is gratis te downloaden via www.destijlutrechtamersfoort.nl/nl/educatie