Door: Manon van der Neut

Kleinbruinink is een van de gekozen kunstenaars door Galerie De Ploegh. Hij heeft zich door het latere werk van Mondriaan laten inspireren waarin geometrie, rechthoeken en primaire kleuren belangrijke onderdelen vormen. Dit zijn ook belangrijke onderdelen in zijn werk. De grijze boom van Mondriaan vindt hij een inspirerend werk: ‘Je ziet een boom maar je kunt er ook iets anders van maken’.

Een soort edelsteen

Ook bewondert hij Mondriaan als voorvechter van de abstracte kunst in het algemeen: ‘Je kunt niet om Mondriaan heen, hij heeft een grote steen in de cultuurvijver gegooid’. Kleinbruinink vertelt over zijn eigen werk dat hij heeft gemaakt: ‘Ik heb in een kleine schaal heel veel detail gestoken, het is een soort edelsteen, een aantrekkelijk object’.

Voor de installatie-kunstenaar was de gevraagde afmeting van het kunstwerk een uitdaging: ‘Ik ben gewend om in een schaal van 10 x 10 meter te werken omdat je mijn kunstwerk moet kunnen betreden. Ik vind het leuk dat deze expositie mij ertoe dwingt om kleiner te werken en toch iets leuks en aantrekkelijks te maken.’

De kunstenaar, die het werk in zijn atelier heeft gemaakt, heeft lichte materialen zoals piepschuim en karton gebruikt. Met verf, tape en polyester verhult hij waar het kernmateriaal van gemaakt is. Kleinbruinink heeft relatief kort aan het werk gezeten gezien het om een kleiner kunstwerk ging dan hij normaal gesproken gewend is.

Ik ben Mondriaan beter gaan begrijpen

Hij licht zijn reden toe om mee te doen aan deze expositie: ‘Het leek me leuk om aan de tentoonstelling mee te werken. De Ploegh is een sympathieke groep mensen. Ik heb eerder met hen samengewerkt en dat heeft ook voor mij wat betekend.’

De kunstenaar is Mondriaan wel beter gaan begrijpen sinds hij zijn kunstwerk heeft gemaakt. ‘Ik ben hem weer gaan bestuderen en me in hem gaan verdiepen. Ik ben zelf ook ouder en volwassener geworden en ben beter gaan begrijpen waar al die grootheden zoals Mondriaan mee bezig waren.’

Je moet dicht bij jezelf blijven

De werkhouding van Mondriaan vindt Kleinbruinink ook bewonderenswaardig. ‘Mondriaan zwom tegen de stroom in, hij kreeg pas in de laatste fase van zijn leven erkenning als kunstenaar’.

De kunstenaar sluit zijn verhaal af: ‘Ik snap hem beter als kunstenaar, ik heb geleerd dat je doorzettingsvermogen nodig hebt en dicht bij jezelf moet blijven’. Deze lessen neemt Kleinbruinink zelf graag ter harte.

De expositie 25 x 25 x 25 is te bezoeken tot en met 8 maart 2020 in het Mondriaanhuis Amersfoort