Piet Mondriaan (1872 – 1944) is vooral bekend geworden als pionier van de abstracte kunst. Hij begon echter pas rond zijn veertigste levensjaar, na zijn vertrek naar Parijs, te experimenteren in deze stijl. Voor die tijd schilderde hij realistische taferelen waarin de natuur een hoofdrol speelde.

Aan het begin van zijn carrière, maar ook nog in zijn abstracte periode, schilderde Mondriaan regelmatig bloemen. Meestal een enkele bloem, zoals een chrysant of een amaryllis, centraal in de compositie. De algemene opvatting is dat Mondriaan de bloemen maakte omdat er markt voor was, maar gezien de grote kwaliteit van deze werken, heeft hij vast ook plezier beleefd aan het vervaardigen ervan.

 Mondriaans bloemen  bloemen en zijn befaamde abstracte werk komen nu mooi samen in een bloemenperk langs de Stadsring (ter hoogte van het Stadhuis) in Amersfoort.

Op vrijdag 20 mei werd het Mondriaanperk geopend door Amersfoorts wethouder Fatma Koser Kaya en directeur Paul Baltus van het Mondriaanhuis. Het perk is aangelegd door Hoveniersbedrijf ‘t Hofland en sierbestrating D’ Ouwe Steen. Mede mogelijk gemaakt door de gemeente Amersfoort.