Er zijn activiteiten van Drachten tot Den Haag en van Utrecht tot Eindhoven. Ook het Mondriaanhuis, het geboortehuis van Stijl-kunstenaar Piet Mondriaan, doet mee aan het landelijke programma.

De Stijl heeft vele ontwerpers en architecten beïnvloed en inspireert hedendaagse kunstenaars nog steeds. De kunststroming vindt zijn oorsprong in Leiden in 1917, met de oprichting van het tijdschrift De Stijl door Theo van Doesburg. De kunstenaars die zich aansluiten bij De Stijl zoeken naar een totaal ‘nieuwe kunst’, die ook de samenleving moet moderniseren. Piet Mondriaan is voor alle De Stijl kunstenaars het grote voorbeeld. Ook in de hedendaagse tijd inspireren de uitgangspunten van De Stijl-beweging nog vele Nederlandse designers, zoals Hella Jongerius, Maarten Baas, Joris Laarman en Piet Hein Eek.

Programma door heel Nederland

In  2017 viert heel Nederland 100 jaar De Stijl en vinden tal van grote en kleine tentoonstellingen plaats op verschillende locaties in het land. Duik in Den Haag in ’s werelds grootste Mondriaancollectie en leer aan de hand van 300 van zijn kunstwerken deze internationaal geroemde kunstenaar kennen. Stop in Leiden en Drachten voor een kennismaking met oprichter Van Doesburg. Reis naar het Kröller-Müller museum in Otterlo voor een kennismaking met Helene Kröller-Müller‘s protegé Bart van der Leck. Ervaar hoe in Eindhoven en omgeving het gedachtegoed van De Stijl nog steeds doorleeft in het werk van de hedendaagse designers. En vergeet Winterswijk en veel plaatsen in Brabant niet waar het werk van deze en andere kunstenaars gelieerd aan de Stijl en Dutch design te zien is.
In Amersfoort zijn er naast de expositie in het Mondriaanhuis tentoonstellingen in Kunsthal KAdE en het Rietveldpaviljoen.  In Kunsthal KAdE is van 6 mei t/m 3 september 2017 de tentoonstelling De Kleuren van De Stijl te zien. Architectuurcentrum FASadE in Amersfoort organiseert van 13 september 2017 t/m 8 januari 2018 een tentoonstelling over Rietveld in het Rietveldpaviljoen getiteld De Stijl voorbij. Gerrit Rietveld en de jaren vijftig.

Samenwerking

Het themajaar Mondriaan tot Dutch Design is een samenwerking tussen NBTC Holland Marketing, Den Haag Marketing, Toerisme Utrecht, Amersfoort Citymarketing, Visit Brabant, Leiden Marketing, Toerisme Gelderland en Museum Drachten. Deelnemende musea zijn Gemeentemuseum Den Haag, Centraal Museum Utrecht, Museum de Lakenhal Leiden (i.s.m. Rijksmuseum Amsterdam), Museum Drachten, Kröller-Müller Museum in Otterlo, Villa Mondriaan in Winterswijk, Mondriaanhuis Amersfoort, Kunsthal KAdE in Amersfoort, Paviljoen Gerrit Rietveld De Zonnehof in Amersfoort, Rietveld-Schröderhuis in Utrecht, Dutch Design Week in Eindhoven, Design Academy Eindhoven, TextielMuseum Tilburg, Gemeentemuseum Helmond, Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch en Moti in Breda.

www.mondriaantotdutchdesign.nl

www.destijlutrechtamersfoort.nl