Julie Willems (8) was de tienduizendste bezoeker en ontving een verrassingspakket uit handen van directeur Paul Baltus van het Mondriaanhuis. Baltus is tevreden met het resultaat: ‘De afgelopen jaren ontvingen we ongeveer 20.000 bezoekers per jaar. Nu zitten we na ruim anderhalve maand al op de helft van dit aantal. We zijn blij dat zoveel mensen het Mondriaanhuis nu weten te vinden en in zijn geboortehuis komen kennismaken met de vele fascinerende facetten van het leven van Piet Mondriaan.’

Het Mondriaanhuis werd na een verbouwing en herinrichting op 7 maart jl. heropend voor publiek. In het vernieuwde museum reizen bezoekers door het leven van de eigenzinnige pionier van de abstracte kunst: van Amersfoort naar Winterswijk en van Amsterdam via Parijs en Londen uiteindelijk naar New York. In de museale beleving ontdekken bezoekers zijn iconische werk, zijn spirituele vorming, zijn interesses en vrienden. Het Mondriaanhuis maakt in de nieuwe opstelling gebruik van diverse audiovisuele technieken, waardoor bezoekers worden ondergedompeld in de artistieke zoektocht van de kunstenaar.

De nieuwe presentatie van het Mondriaanhuis werd ontworpen en gerealiseerd door Tinker imagineers. Naast de tentoonstellingsruimtes werd ook de entree, de museumwinkel en het museumcafé aangepakt. De herinrichting van het Mondriaanhuis werd mede mogelijk gemaakt door: Mondriaan Fonds, KF Hein Fonds, VSB Fonds, PUG,  Zabawas, Sociaal Cultureel Fonds van De Amersfoortse Verzekeringen en Hendrik Muller Fonds.

Themajaar Mondriaan tot Dutch Design

Het nieuwe Mondriaanhuis maakt onderdeel uit van het landelijke themajaar ‘Mondriaan tot Dutch Design’. In 2017 is het 100 jaar geleden dat de Nederlandse kunststroming De Stijl werd opgericht. Om dit te vieren vinden er in 2017 door heel Nederland tal van inspirerende evenementen en tentoonstellingen plaats. Van Drachten tot Den Haag en van Utrecht tot Eindhoven. Ook Amersfoort doet  mee aan dit programma met tentoonstellingen en activiteiten bij het Mondriaanhuis, Kunsthal KAdE en FASadE (Rietveldpaviljoen).