Ter afsluiting van het Mondriaanjaar heeft street art kunstenaar Christopher Snowden (1984) in opdracht van het Mondriaanhuis en de Gemeente Amersfoort een muurschildering gemaakt op het pand van Ine en Gerard Witteveen aan de Balladelaan 222. Het werk toont Piet Mondriaan met De Lieve Vrouwetoren in zijn rugzak. Snowden verwijst hiermee naar de Amersfoortse roots van Piet Mondriaan. Op 7 maart werd de schildering onthuld in aanwezigheid van wethouder Cultuur, Tyas Bijlholt en directeur Paul Baltus van het Mondriaanhuis. De muurschildering werd mede mogelijk gemaakt door schildersbedrijf De Vaal.

Cadeau
Vanwege Mondriaans verjaardag heeft het Mondriaanhuis alle basisscholen in Amersfoort getrakteerd op het prentenboek ’Kleine Piet, Grote Meester’. Het boek werd geschreven door de bekende Amersfoortse schijfster Bette Westera en geïllustreerd door Sylvia Weve. Het boek verhaalt over het leven van alledag van kleine Piet: zijn vader die hem leert tekenen, de vismarkt om de hoek. In de illustraties wordt vooruitgeblikt op de artistieke ontwikkeling die Piet later zal doormaken. Op vernuftige wijze heeft Sylvia Weve Mondriaans beroemde schilderijen in de tekeningen verwerkt.

Afsluiting Mondriaan 150

Het Mondriaanhuis blikte op 7 maart 2023 ook terug op een veelzijdig ‘Mondriaan 150’ in Amersfoort; een feestelijk jubileumjaar in het teken van verbeelding en vernieuwing, dat op 7 maart 2022 begon en waaraan diverse culturele instellingen, bedrijven en amateurclubs een creatieve bijdrage leverden. Er waren Mondriaantentoonstellingen in o.a. Kunsthal KAdE (Schurend Paradijs), Mondriaanhuis (Onbegrensd) en Museum Flehite (Naar de Natuur). Er waren theater- en muziekvoorstellingen van o.a. Holland Opera, Flint en Kosmik. Er was een Mondriaandiner, -modeshow –lezing – animatiefilm –outdoor escaperoom en nog veel meer.
Amersfoort heeft laten zien dat de stad bruist van de verbeeldingskracht en vernieuwingsdrang. In onderstaande video een compilatie van themajaar Mondriaan 150.

Maatschappelijk programma
In het kader van Mondriaan 150 jaar heeft het Mondriaanhuis vorig jaar initiatief genomen om, samen met The Turn Club en TwynstraGudde, kunstenaars te vragen om zich te buigen over urgente maatschappelijk vraagstukken. In 150 dagen zijn theatermaker Bright Richards en componist/dirigent Imre Ploeg aan de slag met de thema’s ‘nieuwkomers’ en ‘natuur’. Merlijn Twaalfhoven, componist en oprichter van The Turn Club buigt zich over de vraag hoe de kloof tussen burgers en overheid kan worden verkleind. De uitkomsten van deze verkenning worden later dit jaar verwacht.

Partners Mondriaan 150
Mondriaan 150 werd mede mogelijk gemaakt door:
Mondriaan Fonds, Gemeente Amersfoort, Applied Medical, VSB fonds, BDU Media, Bekking&Blitz, Berghotel, Fonds 21, IKEA, K.F. Hein Fonds, Koninklijke NL Munt, LOOK Cycle, PostNL, Citymarketing, Sociaal Cultureel Fonds De Amersfoortse, Picnic, Prins Bernhard Cultuurfonds, Provincie Utrecht, Royal Talens, SOMT, Babboe, The Turnclub, TwynstraGudde, Van Mossel Kia, Hoveniersbedrijf 't Hofland, Sierbestrating D'Ouwe Steen, GAMMA, 13HOOG, Bombari, Schildersbedrijf De Vaal.