Het aanbod is ruim en divers. Onderstaand een selectie van interessante documentaires, podcasts en YouTube-video's over leven en werk van Piet Mondriaan:

Documentaire - In het atelier van Mondriaan

Uit de reeks Close Up (Avro/Tros, 2015). Voor wie meer te weten wil komen over het beroemde atelier van Piet Mondriaan tijdens zijn jaren in Parijs. Hij vervolmaakt hier zijn kunst en woont en werkt in een atelier met een uniek, strak vormgegeven interieur. Net als zijn iconische werk geschilderd is in de kleuren wit, geel, rood en blauw.

Zodra het Mondriaanhuis de deuren kan openen voor publiek kan iedereen het daar nagebouwde Parijse atelier weer met eigen ogen komen bekijken.

Bekijk de documentaire via NPO Start

Maarten van Rossem in het Mondriaanhuis

In 2017 bracht Maarten van Rossem een bezoek aan het museum voor zijn tv-programma Van Rossem Vertelt (RTV Utrecht). Het Mondriaanhuis was op dat moment juist heringericht en vierde het honderdjarig bestaan van De Stijl. Van Rossem: ,,Het Mondriaanhuis is een mooie plek om in korte tijd alles over deze schilder te leren, ik kan het iedereen aanraden een keer te gaan kijken".

Podcast - Illustere levens: Mondriaan

Drieluik van het onafhankelijk e-magazine Biografieportaal, in de serie Illustere Levens. In het eerste deel 'Mondriaan, de jonge jaren' ligt de nadruk op de periode die ook ruimschoots is vertegenwoordigd in het Mondriaanhuis, waar in 1872 zijn wieg stond. Via Amersfoort kwam hij terecht in Winterswijk, vervolgens de studententijd in Amsterdam en zijn eerste oriëntatie op nieuwe kunstvormen. Er wordt ook nader ingegaan op welke rol religie en spiritualiteit speelde in Mondriaans leven.

Ook de beide andere delen, 'Piet Mondriaan in Parijs' en 'Victory Boogie Woogie', kunnen worden beluisterd via Biografieportaal. De afleveringen van 10 à 15 minuten uit 2017 zijn een mengeling van docudrama en hoorspel met professionele stemacteurs.

Beluister de podcast

Mondriaan als animatiefiguurtje

De Britse animator Sheila Graber, onder meer bekend van haar werk voor de tv-jeugdserie Paddington, maakte in 1978 een korte film Mondrian waarin Piet figureert als cartoonfiguurtje. Op de klanken van de boogie woogie passeren alle belangrijke ontwikkelingen in zijn oeuvre de revue. Humoristisch, vol vaart én informatief.

Het geheim van de meester - Victory Boogie Woogie

In het tv-programma Het geheim van de Meester (Avro-Tros) gaat een team van experts, onder leiding van kunstenaar en presentator Jasper Krabbé, de uitdaging aan om uiteenlopende Nederlandse meesterwerken te reconstrueren. In dat rijtje mag ook de 'Victory Boogie Woogie' niet ontbreken. Er is door Piet Mondriaan twee jaar aan gewerkt, vanaf 1942 tot aan zijn overlijden. Een belangrijk ingrediënt is de tape die Mondriaan heeft gebruikt in zijn werk. Gaat het Jasper lukken om dezelfde tape te vinden in New York?

Bekijk de uitzending via NPO Start