Voor Bette Westera was de vraag of zij een kinderboek wilde schrijven over de kleine Piet Mondriaan, geen moeilijke vraag. Natuurlijk wilde ze dat! Maar het moest wel even wachten, want ze had het op dat moment vreselijk druk met het kinderboekenweekgeschenk en alles wat daarbij hoort. Het gaat de gelauwerde schrijfster al heel wat jaren voor de wind. Ze schreef ruim vijftig boeken en heeft een lange lijst van prijzen en onderscheidingen op haar naam staan, zoals twee gouden griffels voor de geïllustreerde dichtbundels Doodgewoon (2015) en Uit elkaar (2020), die zij samen met illustrator Sylvia Weve maakte.  

Voor het prentenboek over Mondriaan zocht Westera wederom samenwerking met Weve. Westera: ‘Sylvia en ik werken al twintig jaar heel prettig samen. Ik begin met het schrijven van het verhaal en zij maakt daar later de tekeningen bij. Die zijn altijd heel anders dan ik in mijn hoofd had, veel pakkender en verrassender dan ik zelf kon bedenken. 

Ter voorbereiding op het boek bezocht Westera verschillende keren het Mondriaanhuis, geboortehuis van de later zo beroemde schilder. ‘Dat was een kleine moeite, ik woon hier immers vlakbij.’ Al lopend door het gebouw en lezend in zijn biografie kreeg de schrijfster steeds meer beeld en gevoel bij de jonge Mondriaan. Het resultaat is een boek dat in woord en beeld verhaalt over het leven van alledag van kleine Piet: zijn vader die hem leert tekenen, de vismarkt om de hoek. In de illustraties wordt vooruitgeblikt op de artistieke ontwikkeling die hij later zal doormaken. Op vernuftige wijze heeft Sylvia Weve zijn beroemde schilderijen in de tekeningen verwerkt. 

Prentenboek Kleine Piet, grote meester is verkrijgbaar bij het Mondriaanhuis en de boekhandels. 

Foto: Bette Westera las op 7 maart voor uit prentenboek Kleine Piet, Grote meester (foto: Peter Putters)