De schilderijen van Piet Mondriaan blijven een inspiratiebron voor velen. Dat blijkt uit de schilderwedstrijd Lef! van het Mondriaanhuis in Amersfoort. In totaal ontving het museum 428 inzendingen. Voor schilderwedstrijd Lef! kwamen inzendingen vanuit het hele land binnen, van Vlissingen tot Leeuwarden en Klazienaveen. Ook uit het buitenland kreeg het museum respons, bijvoorbeeld uit Linter in België en zelfs vanuit Californië werd een kunstwerk online ingezonden.

Juryrapport

De jury, bestaande uit Lieven Hendriks (kunstenaar en docent HKU), Paul Baltus (directeur Mondriaanhuis) en Febe Verheijen (educatie Mondriaanhuis) heeft de kunstwerken met veel plezier bekeken en uiteindelijk een keuze gemaakt. Hendriks schrijft in het juryrapport: ‘Het thema Lef is bij de genomineerde kunstwerken op een bijzondere en aandachtige manier vertaald in zelfstandige beelden, die zeer de moeite waard zijn om bij elkaar te bekijken.’

De winnaars

Er waren eerste en tweede prijzen in 3 categorieën: kinderen tot 11 jaar, jongeren en volwassenen. In de categorie volwassenen gingen eerste en tweede prijs naar Roos Renger, Henriette de Roos. Floor Ghurahoo en Marysia Kozlowska zijn de prijswinnaars in de categorie jongeren en Musa Lemaalen, Feline Mulder wonnen resp. eerste en tweede prijs in de categorie kinderen. De winnaars kregen prijzen zoals een overnachting in een speciale Mondriaankamer in Hotel de Tabaksplant, een graffitiworkshop en voor de winnende kinderen een grote tas met schilderspullen ter beschikking gesteld door Royal Talens.

Expositie schilderwedstrijd

Alle genomineerde inzendingen zijn de komende maanden in het museum tentoongesteld. De werken zijn tot 20 juni 2022 in het Mondriaanhuis te zien.


Mondriaan 150

Schilderwedstrijd Lef! is onderdeel van een breder programma aan jubileumactiviteiten rond Mondriaans 150e geboortedag in 2022. Amersfoort eert Mondriaan dit jaar met een manifestatie die de vernieuwingsdrang en verbeeldingskracht van de kunstenaar centraal stelt. Onder de titel 'Feest van Verbeelding' organiseren (culturele) organisaties en instellingen een innovatief, inspirerend en inclusief jubileumprogramma. Meer informatie over het programma is te vinden op www.mondriaan150.nl