Remy Jungerman in het geboortehuis van Piet Mondriaan
Het werk van Mondriaan heeft een sleutelrol gespeeld in de ontwikkeling van Remy Jungerman als kunstenaar. Door fragmenten van Surinaams Marron textiel en andere materialen uit de Afrikaanse diaspora in contact te brengen met kleuren en composities uit het Modernisme, verbreedt Jungerman onze kijk op de (kunst)geschiedenis. Vanaf 19 april is een selectie van zijn werk te zien in het Mondriaanhuis.
Het Mondriaanhuis is verheugd dat Remy Jungerman de uitnodiging heeft aangenomen om nieuw werk te maken in het geboortehuis van Piet Mondriaan. Voor deze tentoonstelling zal Jungerman een muurinstallatie maken die bestaat uit een raster waarop Jungerman zijn reis “in kaart brengt” om een taal te ontdekken die de verschillende culturen samenbrengt die hem als kunstenaar hebben gevormd. Het werk met de titel Three Rivers toont Jungermans lopende project om watermonsters te selecteren van de drie rivieren die zijn leven en werk verbinden: de Cottica-rivier in Moengo, Suriname, waar hij geboren is, de Amstel in Amsterdam en de Hudson-rivier in New York, waar hij nu woont en werkt. Three Rivers nodigt uit tot een bredere reflectie op de historische connectie tussen New York, Nederland en Suriname die voortkomt uit de trans-Atlantische slavenhandel en de enorme impact die deze grote beweging van mensen en kunsttradities heeft gehad op de kunstgeschiedenis. Zoals Jungerman opmerkt: “Mondriaan zelf is een krachtig voorbeeld van deze beweging: hij verliet zijn thuisland, dompelde zich onder in een nieuwe cultuur en verrijkte zijn werk door invloeden uit de zwarte cultuur en de ritmes van de jazz in zijn latere schilderijen op te nemen.”
Het Marronvolk van Suriname stamt af van Afrikanen die ontsnapten aan slavernij op Nederlandse plantages om zich in het regenwoud te vestigen. De rasterweefsels die de Marrons dragen tijdens Winti-rituelen (Winti is een Afro-Surinaamse religieuze praktijk) en de Kaolinklei die ze op hun lichaam smeren om zich te zuiveren en negatieve invloeden te weren, zijn belangrijke elementen in het werk van Jungerman.
In de ruimte waar het museum vroege werken van Piet Mondriaan toont, zal Jungerman zijn artistieke “voorvader” eren met een sculptuur getiteld “Posu Yaw”. Posu betekent heiligdom of altaar in het Sranan Tongo, de taal van Suriname, en Yaw verwijst naar een Ghanees gebruik om kinderen een naam te geven op basis van de dag van de week waarop ze geboren worden. Tot slaaf gemaakte Afrikaanse mensen die vanuit Ghana in Suriname aankwamen, hebben deze naamgevingstraditie voortgezet. Mondriaan werd geboren op donderdag 7 maart 1872 en Yaw is het Ghanese woord voor donderdag. Naast deze originele werken die speciaal voor deze tentoonstelling zijn gemaakt, zal er ook een selectie van oudere werken van Jungerman te zien zijn.
Over de kunstenaar
Remy Jungerman (1959, Moengo – Suriname) woont en werkt in Amsterdam en New York en is een van de meest toonaangevende Nederlandse kunstenaars van dit moment. In 2019 vertegenwoordigde hij Nederland op de 58e Biënale van Venetië en in 2022 ontving hij de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst, de grootste prijs voor beeldende kunst in Nederland. Onder de titel: Remy Jungerman: Behind the Forest had hij in 2021/22 een overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam. Zijn werk was ook te zien in o.a. Kunstmuseum Den Haag, Johannesburg (Zuid-Afrika) en Belgrado (Servië).
De kunstenaar wordt vertegenwoordigd door Goodman Gallery in Londen, Johannesburg en Kaapstad, door Fridman Gallery in New York (VS) en Galerie Ron Mandos in Amsterdam.
Jungerman is tevens mede-oprichter en curator van het Wakaman Project, Drawing Lines – connecting dots. Wakaman, wat wandelende man betekent, is ontstaan uit een verlangen om de positie van beeldend kunstenaars van Surinaamse afkomst te onderzoeken en hun profiel(en) op het internationale toneel te vergroten.
Publicaties
In 2019 verscheen de publicatie Remy Jungerman. Where the River Runs , uitgegeven door Jap Sam Books. Twee jaar later, bij de solotentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam verscheen de publicatie Remy Jungerman. Behind the Forest. Zijn derde boek, Tracing the Lines: Patterns of the African Diaspora, werd ook uitgegeven door Jap Sam Books en mogelijk gemaakt door de Heinekenprijs . Deze publicaties zijn vanaf 19 april verkrijgbaar in de museumshop van het Mondriaanhuis.
Off the Grid | Remy Jungerman is vanaf 19 april t/m 12 oktober 2025 te zien in het Mondriaanhuis.
