Mondriaan hield van muziek en was dol op dansen. Hij zette jazz muziek op om bij te schilderen en foxtrot platen om op te dansen. Dansen deed hij in zijn atelier, alleen of met een vriendin, maar vaak ging hij – als de financiën het toelieten – ook naar dansgelegenheden.
Daarnaast had hij ideeën over het toepassen van de principes van zijn neoplastische schilderkunst in de muziek. Hij heeft over deze ‘nieuwe muziek’ verschillende artikelen geschreven.

In de lezing Mondriaan en muziek komen Mondriaans gedachtewereld, de neoplastische muziek, de bruiteurs futuristes italiens, de jazz, zijn platencollectie en de boogiewoogie aan bod. De lezing gaat vergezeld van beeld en geluid.

Louis Veen (1947) is in 2011 gepromoveerd op Het geschreven werk van Piet Mondriaan. De handelseditie van zijn proefschrift verscheen onder de titel: Piet Mondrian. The Complete Writings. Essays and notes in original versions. Daarnaast verschenen van zijn hand Piet Mondriaan – Schrijven over kunst en Piet Mondriaan – Schilderen en schrijven in Laren en Blaricum.

Praktische informatie

Datum en tijd: vrijdag 25 maart om 14.00 uur
Locatie: Doe-het-zelf-atelier van het Mondriaanhuis
Reserveren is niet nodig.
De lezing is gratis bij museumbezoek