LET OP: Vanwege de maatregelen om covid-19 tegen te gaan heeft Volksuniversiteit Amersfoort alle lezingen in het voorjaar van 2021 geannuleerd. Mogelijk wordt de lezing 'Mondriaan en WO II' komend najaar alsnog georganiseerd.

Diana Kostman vertelt over het leven van Mondriaan in een roerige tijd, waarin twee wereldoorlogen plaatsvonden. Geconfronteerd met het idee ‘Entartete kunst’ van nazi-Duitsland zag Mondriaan zich genoodzaakt uit Europa te vluchten. In de vrijheid van de nieuwe wereld creëert Mondriaan uiteindelijk zijn meesterwerk: Victory Boogie Woogie.

Na de lezing volgt een rondleiding door het Mondriaanhuis, waarbij vooral wordt stilgestaan bij de presentatie over Mondriaan en de Tweede Wereldoorlog.

Diana Kostman is gespecialiseerd in moderne kunst en schreef haar doctoraalscriptie over de Amerikaanse Pop Art. Haar interesse en deskundigheid omvatten echter de gehele kunstgeschiedenis. Sinds 2006 geeft zij met veel enthousiasme en vakkundigheid kunsthistorische cursussen over diverse onderwerpen. Zij schrijft ook teksten voor kunstenaars, is lid van de kunstcommissie van Blaricum en bestuurslid van het Kunstenaarsverbond AKKV.

Aanmelden voor de lezing plus rondleiding kan via de website van Volksuniversiteit Amersfoort (N.B: lezing geannuleerd).