Deze workshop wordt exclusief voor het Mondriaanhuis door Monica de Ruiter gegeven. Uitgangspunt is haar boek Kijk als een kunstenaar waar een hoofdstuk is gewijd aan de aquarelbloemen van Piet Mondriaan. Zij zal eerst de deelnemers introduceren over zijn bloemenkunst. Waarom en wanneer maakte hij ze en hoe deed hij dat? Aansluitend gaan deelnemers aan de workshop zelf aan de slag. Je maakt een eigen bloem, stap voor stap, met houtskool en aquarelverf. Precies zoals Mondriaan dat deed met een echte bloem als model. Aan het einde nemen we ons eigen juweeltje mee naar huis..

Deze workshop sluit goed aan bij themajaar Mondriaan 150: Feest van de verbeelding, waarbij we ons laten inspireren door Mondriaan. In dit geval dienen Piet Mondriaans aquarellen van bloemen, zoals de befaamde amaryllis, als voorbeelden. Want Mondriaan maakte niet alleen zijn abstracte werken, hij schilderde ook prachtige bloemen. Kleine onderbelichte juweeltjes, dat deed hij met aquarelverf.

Over Monica de Ruiter

Monica de Ruiter studeerde Frans, literatuurwetenschappen en schilderkunst. Ze is werkzaam als rondleider in het Rijksmuseum en publiceerde onder andere in NRC Next, NRC Handelsblad, Trouw, Time Out Amsterdam en The Optimist. Ook is ze auteur van Kijk als een kunstenaar, over beroemde Nederlandse schilderijen en hoe deze gemaakt zijn. Monica laat zien welke uitdagingen kunstenaars tegenkomen bij het maken van een werk, welke stappen ze moeten zetten en welke beslissingen ze moeten nemen. Zo legt ze bijvoorbeeld uit hoe het gebruik van de verf in de loop der eeuwen veranderde.

Praktische informatie

Datum: vrijdag 20 mei 2022
Tijd: 11.30 – 13.00 uur
Locatie: Doe-het-zelf-atelier van het Mondriaanhuis 
Kosten: € 35,- per persoon 

Koop tickets