In zijn foto’s zet Negryn de traditie voort die begon in de 17e eeuwse Nederlandse schilderkunst om schoonheid te vinden in het gewone, het alledaagse. Het Mondriaanhuis selecteerde een aantal werken uit Negryns bloemenserie. Al ruim tien jaar is Bob Negryn gefascineerd door bloemen. In alle stadia van groei, bloei en verval. Hij speelt in zijn foto's heel bewust met licht waardoor de schoonheid van de bloem nadrukkelijk naar voren komt.

Wat opvalt is dat de bloemen in plastic flesjes zijn gezet. Het geeft het geheel een ietwat surrealistische sfeer. 'De provocerende schoonheid van tulpen en plastic flesjes haalt ons uit onze dagelijkse sleur. Zodat we het leven kunnen vieren', zei Negryn daar zelf eens over. De kunstenaar maakt de voorwerpen in zijn foto's bewust groter en belangrijker dan ze zijn om onze afhankelijkheid van hen, zowel praktisch als esthetisch te benadrukken. Praktisch vanwege het dagelijks gebruik en esthetisch vanwege hun vorm en kleur. Alledaags en bijzonder tegelijkertijd.

Mondriaan

De hedendaagse composities van Negryn vertonen overeenkomst met de bloemstillevens van Piet Mondriaan, die in zijn vroegere werken ook sterk kon focussen op het verbeelden van één enkele bloem. Denk aan de amaryllis en chrysant die Mondriaan regelmatig heeft vastgelegd. Voor Bob Negryn is het vastleggen van de bloemen een manier om de kwetsbaarheid van ons bestaan te aanvaarden.

Over Bob Negryn

Bob Negryn (Delft, 1961) studeerde in 1984 af aan de Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving ArtEZ in Arnhem met als specialisatie schilderkunst en fotografie. Hij maakte zich diverse fotografische genres eigen: landschappen, portretten en stillevens. Hij koppelt daarbij zijn blik van beeldend kunstenaar aan de technische bagage van een professioneel fotograaf. In de loop der jaren is het werk van Negryn, die afwisselend woont in Nederland en aan de Ierse westkust, getoond in tal van solo- en groepstentoonstellingen. Buiten Nederland ook in België, Duitsland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Nieuw Zeeland.

Meet & Greet

Op zaterdag 27 november en zaterdag 18 december is het mogelijk om Bob Negryn te ontmoeten. De kunstenaar is beide dagen vanaf 14.30 uur in het museum voor uitleg over zijn werk en het beantwoorden van vragen.