Het werk van Piet Mondriaan heeft de mode altijd geïnspireerd. Mode en Mondriaan horen bij elkaar. Denk maar aan de befaamde jurk die de Franse couturier Yves Saint Laurent in 1965 ontwierp, intussen uitgegroeid tot een mode-icoon. Daarnaast lieten ook veel andere modeontwerpers, onder wie Frans Molenaar, zich in hun creaties inspireren door de abstract geometrische beeldtaal van Mondriaan. 

Sally Pittman (1960, Jay - Florida, VS) voelt zich juist geïnspireerd door de bloemen uit het vroege werk van Mondriaan, waarvan er vanaf 17 maart 2019 een aantal is te zien in het Mondriaanhuis. Begin twintigste eeuw, maar ook nog in zijn latere abstracte periode, schilderde Mondriaan regelmatig bloemen. Meestal een enkele bloem, zoals een chrysant of een amaryllis, centraal in de compositie.

Pittman: ,,Bloemen zijn altijd een inspiratiebron voor mij geweest. In foto’s, schilderijen, botanische studies, in tuinen, bossen en velden. De vorm, de geur en de kleur, levend en verwelkt. In 2015 ontdekte ik de bloemtekeningen en schilderijen van Piet Mondriaan. De fijne lijnen, de kleuren, de eenvoud, directheid en kwetsbaarheid in zijn werk; het raakte me.’’

De bloemen van Mondriaan inspireerden Pittman tot acht textiele objecten. In deze objecten, maar ook in de schetsen, die daaraan voorafgingen, zie je hoe zij op zoek ging naar de verbinding met Mondriaan. Tevens wordt haar eigen fascinatie voor schoonheid en kwetsbaarheid zichtbaar.

Over Sally Pittman

Beeldend kunstenaar en modeontwerper Sally Pittman studeerde onder meer theaterwetenschappen in de Verenigde Staten, haar geboorteland. ze verhuisde naar Nederland en volgde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht de opleiding Modevormgeving. Naast het ontwerpen van mode legt Pittman zich ook toe op kunst van textiel en andere (gevonden) materialen. In haar vaak poëtische werk onderzoekt en creëert de kunstenaar gemoedstoestanden en sferen. Sally Pittmans composities en installaties zijn sinds 2005 te zien in uiteenlopende exposities en presentaties. In Utrecht en Den Bosch, maar ook in haar woonplaats Amersfoort waar ze exposeerde in onder meer Museum Flehite en betrokken was bij de Kunstvaarroute en kunstbiënnale Vreemde Gasten. Ook in het Mondriaanhuis. In 2015 was Pittmans kunst onderdeel van tentoonstelling Anders abstract.

Meer info over Sally Pittman