• Ode aan het landschap
  • 2021-04-24T00:00:00+02:00
  • 2021-10-03T23:59:59+02:00
  • Het Nederlandse landschap is al eeuwenlang een bron van inspiratie voor kunstenaars. Ook Piet Mondriaan had veel oog voor de natuur om zich heen. Hoewel hij vooral bekend is geworden met zijn abstracte composities, schilderde hij aan het begin van zijn loopbaan vooral landschappen. Een aantal van zijn vroege werken is vanaf 24 april 2021 te zien in het Mondriaanhuis, samen met werk van hedendaagse kunstenaars, die ieder op geheel eigen wijze het landschap vastleggen.

In 2021 brengt Nederland een ode aan het landschap. Het Mondriaanhuis sluit hierbij aan met een tentoonstelling waarin landschappen van de hand van Piet Mondriaan, worden samengebracht met landschappen van hedendaagse kunstenaars uit de regio Amersfoort.

Suus Kooijman

Suus Kooijman maakt voor haar werk gebruik van een eeuwenoude techniek met was en pigmenten (encaustic)Het materiaal wordt aangebracht op panelen van hout. De landschappen die onder haar handen ontstaan zijn intrigerend omdat ze tegelijkertijd onthullend en verhullend zijn. Veel wordt aan de blik van de kijker overgelaten. Kooijman maakte een serie waarin de Eem in Amersfoort centraal staat. Een selectie uit deze serie zal dit voorjaar te zien zijn in het Mondriaanhuis. 

Suus Kooijman (1960) woont en werkt in Achterveld.  Ze volgde haar opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.  Na een periode waarin Kooijman vooral abstracte wandreliëfs maakte, concentreert zij zich op dit moment op het landschap. Kooijman is lid van landelijke kunstenaarsvereniging De Ploegh en wordt vertegenwoordigd door verschillende galeries, zoals galerie Polhus en de Grachtengalerie. 

John Konijn

John Konijn schildert omdat het moet. Het is voor hem een manier om grip te houden op de verwarrende wereld waarin we levenHet landschap is een belangrijk thema voor Konijn, zowel het landelijke als het stedelijke. De schilder heeft in de periode dat hij een atelier had dat uitkeek over de rivier de Eem een hele serie gemaakt van het landschap dat hij vanuit zijn raam zag.  Een bescheiden selectie hiervan zal dit voorjaar te zien zijn in het Mondriaanhuis.  

John Konijn (1979) woont en werkt in Amersfoort. Hij is naast beeldend kunstenaar tevens docent aan de Gooise Academie in Laren. Konijn heeft twee opleidingen afgerond aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en in Amsterdam. Zijn werk kenmerkt zich door een losse stijl, intense kleurstellingen en heel veel gevoel voor sfeer   

Het werk van John is o.a. opgenomen in de collectie van het Bonnefantenmuseum in Maastricht, maar ook in veel particuliere collecties. Hij wordt vertegenwoordigd door diverse galeries en kunstuitlenen door heel Nederland.

Frans Kanters

Fotograaf Frans Kanters kijkt. Kijken in het landschap is een noodzakelijke voeding voor hem. Het brengt zijn geest tot rust. Al ruim twintig jaar is fotografie voor hem de manier om de ervaring van het kijken om te zetten in een artistiek beeld. 

Frans Kanters (1964) woont en werkt vanuit Amersfoort. Het landschap in deze omgeving legde hij talloze malen vast. Zijn autonome werk is in zwart wit. Zonder kleur kan de ontvanger vrijer het beeld in zich opnemen, zo is zijn stelling. De fotograaf is altijd zoekende naar de stilte in een beeld. Lijnenspel en leegte kenmerken zijn werk.  

Sinds zijn eerste solotentoonstelling in het voorjaar van 2007 heeft Kanters diverse malen geëxposeerd. Een bijzondere solo-expositie was die voor 2 dagen in een (toen nog) lege en verlaten Veerensmederij in Amersfoort in september 2007. Zijn laatste tentoonstelling, getiteld De ziel van een landschap, was te zien in t Gasthuys aan de Muurhuizen. Het werk van Kanters is opgenomen in diverse particuliere collecties.

Extra activiteiten

Rondom de tentoonstelling worden uiteenlopende activiteiten georganiseerd:

vrijdag 28 mei: Workshop Ode aan het landschap
zondag 6 juni: Museum Jeugd Universiteit met Frans Kanters
zaterdag 12 juni: Meet & Greet met Suus Kooijman
zondag: 27 juni: Meet & Greet met John Konijn
vrijdag 9 juli: Workshop Ode aan het landschap
zaterdag 11 september: Meet & Greet met Suus Kooijman

Meer info over tijden, tickets, etc. volgt binnenkort.

Mondriaanroute

Wil je zelf op stap met Mondriaan? Treed dan in zijn voetsporen en wandel langs de plekken waar hij heeft gewoond of gewerkt. Er zijn prachtige wandelroutes ontwikkeld die door het Hollandse landschap gaan, maar ook één door Parijs en zelfs één door New York!

Kies een route