Hier werd Pieter Cornelis Mondriaan in 1872 geboren als zoon van een hoofdonderwijzer. Piet Mondriaan woonde tot zijn 8e jaar in Amersfoort en daarna nog op vele plekken in binnen- buitenland. Hij overleed in New York in 1944.

Op initiatief van architect Leo Heijdenrijk en zijn vrouw Cis Heijdenrijk is sinds 1994 in het geboortehuis van Mondriaan het Mondriaanhuis gevestigd. U kunt hier kennismaken met het leven en werk van de wereldberoemde kunstenaar. Ook zijn er tentoonstellingen van kunstenaars die door Mondriaan zijn geïnspireerd.

Schatkamer

Piet Mondriaan begon zijn schildersloopbaan met realistische taferelen. Een aantal schilderijen uit zijn beginperiode vindt u in de Schatkamer van het Mondriaanhuis.

De wereld van Pieter Cornelis

In de biografische tentoonstelling De wereld van Pieter Cornelis wordt aan de hand van de vier belangrijkste steden in zijn leven, brieven, foto's, documentatie, werken, filmpjes en hoorspelen, een beeld geschetst van de persoon achter de kunstenaar Mondriaan.

Parijse atelier

Piet Mondriaan is één van de grondleggers van de abstracte kunst. In het Mondriaanhuis kunt u ervaren hoe de kunstenaar werkte en leefde in zijn op ware grootte nagebouwde Parijse atelier aan de Rue du Départ 26. Mondriaan woonde en werkte hier van 1921-1936. Hij verliet het atelier op de vlucht voor het nazisme, reisde naar Engeland en belandde uiteindelijk in 1940, op uitnodiging van kunstenaar Harry Holtzman, in New York.

Tentoonstellingen

In de tijdelijke exposities toont het Mondriaanhuis steeds werk van kunstenaars die door Mondriaan zijn geïnspireerd.

Het Mondriaanhuis maakt samen met Kunsthal KAdE, Museum Flehite en Architectuurcentrum FASadE onderdeel uit van Stichting Amersfoort-in-C. Bestuur: R. van Zanten (voorzitter), H. Rimmelzwaan (penningmeester), Albertine van Vliet, Conny Herben. Algemeen directeur: Paul Baltus.