Het Mondriaanhuis toont in het museum (een selectie uit) negen naturalistische werken uit de beginperiode (1899-1908)  van Piet Mondriaan. Deze schilderijen en tekeningen werden door het museum in 2022 verworven met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Mevrouw M. Boersma Fonds, haar Lith-Dumont Fonds en haar VriendenLoterij Aankoopfonds).  
Mondriaans vroegere werk is nog figuratief en ambachtelijk, al zijn er al wel tekenen van vernieuwing te zien. Lees meer.

Daarnaast heeft het Mondriaan twee kunstcollecties in bruikleen. De eerste collectie bevat geometrisch-abstracte kunst, in langdurige bruikleen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed verkregen. Het gaat in totaal om 114 objecten. Bekende namen als Jan Schoonhoven, Cesar Domela Nieuwenhuis, Peter Struycken, Carel Visser, Ben Akkerman en Joost Baljeu behoren tot deze collectie.

De tweede collectie bevat constructief concrete kunst met afmeting 30 x 30 cm, in langdurige bruikleen verkregen van internationaal werkende kunstenaars. Het gaat in totaal om 339 kunstwerken. Kunstenaars als Douglas Allsop, John Carter, Andre van Lier, Josef Neuhaus, Vera Molnar, Eric Saxon en Gilbert Decock behoren tot deze collectie.

Zoeken in de collectie

Een deel van de collectie van het Mondriaanhuis is opgenomen in ons collectieregistratiesysteem Axiell. Regelmatig worden objecten toegevoegd.

Naar collectie

Voor meer informatie over de collectie kunt u mailen naar Annegreet Kalteren, collectiebeheerder van het Mondriaanhuis.

De negen vroege werken van Piet Mondriaan uit de collectie van het Mondriaanhuis.