Amersfoort heeft veel te bieden! Een bezoek aan het Mondriaanhuis kun je bijvoorbeeld combineren met een bezoek aan één van de andere musea of diverse andere bezienswaardigheden en activiteiten in het centrum van de stad. Een greep uit de mogelijkheden: 

Kunsthal KAdE

Kunsthal KAdE ligt net buiten de stadsmuren van Amersfoort. Door de prachtige 15de-eeuwse Koppelpoort kom je bij het Eemplein met het prachtige Eemhuis. KAdE organiseert tentoonstellingen op het gebied van hedendaagse/ moderne kunst, architectuur, vormgeving & design en eigentijdse beeldcultuur.

Voor KAdE staat 2020 in het teken van de Verenigde Staten. Aanleiding is de presidentsverkiezing op 3 november, een belangrijk moment in een politiek en sociaal gepolariseerd land. Eerste tentoonstelling in een VS-drieluik is Tell Me Tour Story,  te zien vanaf 8 februari t/m 17 mei. Vijftig kunstenaars tonen daarin de visueel overweldigende rijkdom van de zwarte cultuur in Kunsthal KAdE. Meer dan 140 bruiklenen, voornamelijk uit Amerika, komen naar Amersfoort. Het werk van een groot deel van de kunstenaars was niet eerder in Nederland te zien. De tentoonstelling laat de bezoeker kennismaken met de kernfiguren van de Afrikaans-Amerikaanse kunst en hun verhaal ontdekken.

 Meer informatie

Museum Flehite

In Museum Flehite komt de geschiedenis van Amersfoort vanaf de middeleeuwen tot en met de Tweede Wereldoorlog tot leven. Historische voorwerpen en kunstwerken belichten verschillende facetten van de stadsgeschiedenis. Ook zijn er doorlopend tijdelijke exposities.

Met de tentoonstelling Kunst uit Noord-Nederland - Hendrik Werkman e.v.a. sluit het museum aan bij het herdenken en vieren van 75 jaar vrijheid in Nederland. Kunstenaar Hendrik Werkman (1882- 1945) werd in de Tweede Wereldoorlog, drie dagen voor de bevrijding van Groningen, gefusilleerd door de nazi's Museum Flehite herdenkt hem met een expositie waarin o.a. zijn kleurrijke ‘druksels’ worden getoond. Daarnaast is er werk te zien van diverse andere Noord-Nederlandse kunstenaars. Alle werken in de expositie zijn afkomstig uit de Collectie Niemeijer – Hidding. Voor het eerst wordt deze privéverzameling museaal getoond. De tentoonstelling is te zien van 8 februari t/m 5 mei 2020.

Meer informatie

Naar aanleiding van het verschijnen van het boek 'Amersfoort in beeld. Zes eeuwen stadsgezichten' van Burchard Elias, oud-directeur van Museum Flehite, is een selectie te zien van de werken die in de publicatie bijeen werden gebracht. Expositie Amersfoort in beeld geeft van 8 februari t/m 3 mei 2020 een fascinerend beeld van de activiteiten in de stad en van het veranderend stadsbeeld door de eeuwen heen. Onderdeel van de tentoonstelling is het imposante schilderij (2,5 x 5 meter) 'Gezicht op Amersfoort' van Matthias Withoos, die in 1671 de ommuurde stad afbeeldde met de Koppelpoort, Onze Lieve Vrouwetoren en de St. Joriskerk. Dit doek, een van de topstukken uit de collectie van Flehite, is na ruim een jaar afwezigheid weer terug op zijn vertrouwde plek in het museum.

Meer informatie

In 2019 was het 400 jaar geleden dat Johan van Oldenbarnevelt ter dood werd veroordeeld. Van Oldenbarnevelt, grondlegger van het democratische Nederland, werd in Amersfoort geboren. Reden voor Museum Flehite om vanaf 13 mei 2019 t/m 3 mei 2020 via expositie Johan & Maurits - Van vriend tot vijand aandacht te besteden aan deze bijzondere inwoner. In de expositie vertellen unieke historische voorwerpen het verhaal van Johan van Oldenbarnevelt en zijn opponent Maurits van Oranje.

Meer informatie

Meer tips

Meer tips over uit in Amersfoort vind je op nu-in-amersfoort.nl