Het Mondriaanhuis in Amersfoort is het geboortehuis van Piet Mondriaan (1872-1944). Destijds was het pand in gebruik als lagere school waar de vader van kleine Piet hoofdonderwijzer was. Het gezin Mondriaan woonde op de bovenetage.  Piet bracht er zijn eerste acht levensjaren door.

Na het vertrek van de familie Mondriaan herinnerde er op deze plek lange tijd niets aan de wereldberoemde schilder, tot de architect Leo Heijdenrijk en zijn vrouw Cis er in 1994 het Mondriaanhuis van maakten en het als museum openstelden voor publiek. Bezoekers reizen er nu door het leven van Mondriaan. Hier kun je ontdekken hoe zijn werk geleidelijk veranderde van realistische landschappen tot abstracte composities met de karakteristieke lijnen en vlakken. Dompel je onder in zijn dynamische leven en reis mee van Amersfoort naar Winterswijk, van Amsterdam via Parijs naar Londen en uiteindelijk naar New York. In video-installaties trekt de artistieke ontwikkeling van de grondlegger van de abstracte schilderkunst aan je voorbij. Ook bijzonder is het op schaal nagebouwde atelier waar Piet Mondriaan in zijn Parijse periode werkte en woonde.

Daarnaast zijn in het Mondriaanhuis wisselende tentoonstellingen te zien. Een bezoek eindigt in het Doe-het-zelf-atelier, de werkplaats waar iedereen die geïnspireerd is geraakt door Mondriaan een eigen kunstwerk mag creëren.

Organisatie

Het Mondriaanhuis maakt samen met Kunsthal KAdE, Museum Flehite en Architectuurcentrum FASadE onderdeel uit van Stichting Amersfoort in C. Als onderdeel van Stichting Amersfoort in C is het Mondriaanhuis een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

Het Mondriaanhuis onderschrijft de Ethische Code voor Musea van de ICOM (International Council of Museums) en volgt de Governance Code Cultuur.

Bestuur

  • H.J.F. Razenberg (voorzitter)
  • J. Obbink (secretaris)
  • H. Rimmelzwaan (penningmeester)
  • V. van Weissenbruch
  • W.J.M. Meershoek

Algemeen Directeur

  • Paul Baltus

 Locatiemanager Mondriaanhuis

  • Joyce de la Croix

Missie, visie en waarden

Het Mondriaanhuis heeft de wens en ambitie om de komende jaren de bekendheid van het museum te vergroten, zodat nog meer mensen kunnen kennismaken met het leven, werk en gedachtengoed van Piet Mondriaan. In ons merkpaspoort worden de waarden, missie, visie en visuele identiteit van het Mondriaanhuis kort en helder omschreven, zodat iedereen weet vanuit welke uitgangspunten wordt gewerkt en wat ons uniek maakt:

Merkpaspoort Mondriaanhuis

Cookiebeleid

Het Mondriaanhuis maakt gebruik van cookies op de website mondriaanhuis.nl