Het monument van Halmans maakt slim gebruik van de omgeving door het te integreren met het hekwerk langs de Kortegracht en verenigt eenvoud, nostalgie en zeggingskracht in zich.

Het kunstwerk  herinnert volgens Halmans aan de kleine Mondriaan die mogelijk in zijn babybox met dergelijke kralen speelde. Daarnaast refereert het ‘telraam’ aan de school die eind negentiende eeuw in het Mondriaanhuis gevestigd was met de Piet Mondriaan senior aan het hoofd.  Het monument maakt slim gebruik van de omgeving door het te integreren met het hekwerk langs de gracht en verenigt eenvoud, nostalgie en zeggingskracht in zich.

De kralen zijn gekleurd in de drie primaire kleuren plus zwart en wit; voor bijna iedereen herkenbaar als het palet van de latere Mondriaan. Er is één kraal die in kleur afwijkt van de rest. Deze kraal is goudkleurig en heeft een inscriptie in het Nederlands en Engels met de tekst: Op 7 maart 1872 werd de schilder Piet Mondriaan in dit huis aan de Kortegracht 11 geboren. Hij heeft hier tot zijn achtste jaar (1880) gewoond. - The life of Piet Mondriaan began here at 11 Kortegracht on March 7, 1872.

Monument Mondriaan kon worden uitgevoerd met de steun van gemeente Amersfoort, donateurs en vrienden van het Mondriaanhuis.

Frank Halmans, Monument Mondriaan, 2015, Staal, aluminium, messing, lak  
Afmeting: 550 x 110 cm. Diameter kralen 25 cm