Om de 150e geboortedag van Piet Mondriaan te vieren maakten vader en zoon Bas en Thymen Aghina samen een animatiefilm met de beroemde kunstenaar in de hoofdrol.  

In Piets Dream – an animation treffen we Piet Mondriaan in het New York van 1944 aan voor een leeg schildersdoek. Hij denkt hardop: 'Wat heb ik bereikt in mijn artistieke loopbaan?  Ik begon ooit met het schilderen van landschappen en portretten.  Al zoekend en stapje voor stapje heb ik geprobeerd tot de essentie te komen.  Bomen en zeegezichten werden steeds verder geabstraheerd naar zwarte rasters en vlakken rood, geel en blauw. Totdat het schilderij enkel nog naar zichzelf verwees. Welke kant kan ik nu nog op? Of ben ik dan toch uitgeschilderd?'

Hij staat op het punt om te starten aan wat later zijn laatste schilderij zal blijken te zijn, de Victory Boogie Woogie. De filmmakers hebben nagedacht over welke keuzes Mondriaan óók had kunnen maken en met hun film verbeelden  ze hoe het laatste schilderij van Mondriaan er dan misschien uit had gezien.

De première van de film was op zondag 20 november in het Mondriaanhuis. En nu ook online te bekijken via YouTube: