Tickets

Schrijver David de Poel  presenteert zijn boek over de het wonderbaarlijke leven van Johannes Esser op donderdag 23 mei in het Mondriaanhuis.

Johannes Esser

Johannes Esser (1877-1946) hoort thuis in het rijtje Albert Einstein, Hugo de Vries en Wilhelm Röntgen. Hij was Nederlands schaakkampioen, Mondriaan-ontdekker, pionier in de plastische chirurgie en selfmade miljonair. En toch is hij bij het grote publiek nauwelijks bekend.

Schrijver David de Poel maakt al bijna twintig jaar deel uit van de Esser-familie. Op familiebijeenkomsten raakte men niet uitgepraat over hun opmerkelijke vader en grootvader. De Poel hoorde alles aan. Toen hij in de nalatenschap bijzondere brieven en andere documenten vond, besloot hij het leven van Johannes Esser te boekstaven om hem voor eens en altijd uit de anonimiteit te halen.

Mondriaanhuis

De bijzondere relatie tussen Johannes Esser en Piet Mondriaan komt hier onder andere tot uiting in negen vroege Mondriaans, uit de periode 1899-1908, die het Mondriaanhuis sinds 2022 in bezit heeft.

Het Mondriaanhuis had de werken sinds 2010 in langdurige bruikleen van een erfgenaam van kunstverzamelaar Esser. Na overlijden van deze eigenaar dreigden ze voor het publiek verloren te gaan. Door intensief contact met de erven is het gelukt de schilderijen en tekeningen definitief te behouden voor het Nederlands openbaar kunstbezit. Zo kan iedereen van de unieke ontwikkeling van deze pionier van de abstracte kunst blijven genieten.

Datum: 23 mei
Tijd: 20:00 - 21:30
Inloop: vanaf 19:30. Ontvangst met koffie en thee.
Locatie: Mondriaanhuis Amersfoort (Kortegracht 11, Amersfoort)

De boekpresentatie is gratis toegankelijk voor geïnteresseerden. Reserveren kan via onderstaande knop. 

Tickets