Wie jarig is trakteert, daarom is een bezoek aan het Mondriaanhuis op 7 maart gratis. Alle bezoekers die op donderdag komen krijgen bovendien een Mondriaan-bonbon aangeboden in het Mondriaancafé. Daarnaast vinden er op donderdag 7 maart de volgende activiteiten plaats:

Concert

Van 17:30 tot 18:30 geeft jazzband Last Minute, bestaande uit vier Amersfoortse studenten, een optreden in het Mondriaanhuis. Met hedendaagse jazz en klassiekers uit de tijd van Mondriaan kan elke liefhebber zijn hart ophalen. Laat je, net als Mondriaan inspireren door de jazzmuziek en schuif gratis aan. Inloop vanaf 17:00 uur, of blijf gezellig hangen na je bezoek aan het Mondriaanhuis.

Lezing

Cultuurhistoricus Léon Hanssen geeft de lezing: Piet Mondriaan, de trans-Atlantische vlucht: Parijs-Londen-New York. Léon Hanssen, die ook biograaf is van Piet Mondriaan, gaat in zijn lezing in op de geografische stappen die Mondriaan ondernam van het Europese vasteland, naar de metropool New York. Hanssen zal laten zien wat deze trans-Atlantische stappen Mondriaan brachten als kunstenaar en welke grote artistieke ontwikkelingen hierdoor in gang werd gezet.

Inloop vanaf 19:30 uur, de lezing zal beginnen om 20:00 uur. Verwachtte eindtijd is 21.15 uur. Kosten: 12,50 euro (geen korting via de Museumkaart), inclusief een kopje koffie of thee. Vooraf inschrijven is noodzakelijk, dit kan door een mail te sturen naar educatie@mondriaanhuis.nl

Op Mondriaandag is de Kortegracht bovendien versierd met Mondriaanvlaggen die worden gemaakt door basisschoolleerlingen van de Vrije School uit Amersfoort en de Waterinkschool uit Soest. Dit jaar zullen de vlaggen een koninklijk tintje krijgen omdat Koning Willem-Alexander op Koningsdag Amersfoort bezoekt.

Het Mondriaanhuis is van plan om jaarlijks samen met partners in de stad aandacht te besteden aan de geboortedag van Mondriaan.