De Stijl Fietsroute loopt o.a. langs De Bilt, Zeist en Soest en is ongeveer twintig kilometer lang. Utrecht en Amersfoort zijn daarmee op een bijzondere wijze met elkaar verbonden. Onderweg fiets je langs tien beelden van de hedendaagse kunstenaar Boris Tellegen (1968) , wiens opvallende street art een ontmoeting symboliseert tussen de Utrechtse Gerrit Rietveld en de Amersfoortse Piet Mondriaan. De beelden van 6,5 meter hoog geven opvallend accent aan De Stijl Fietsroute, die beide steden met een rijke creatieve geschiedenis en toekomst verbindt. Het is het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen het Centraal Museum Utrecht, stichting Amersfoort in C, de gemeenten en de provincie.

Mondriaan ontmoet Rietveld
De regio Utrecht geldt als de broedplaats van De Stijl. Hier zijn vier van de belangrijkste Stijl-kunstenaars geboren: Piet Mondriaan, Bart van der Leck, Gerrit Rietveld en Theo van Doesburg. Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld werden op fietsafstand van elkaar geboren, maar hebben elkaar nooit ontmoet. Boris Tellegen creëerde met zijn tien beelden tussen Amersfoort en Utrecht een symbolische ontmoeting tussen Mondriaan en Rietveld. Boris Tellegen: 'Ik was in mijn kunst niet bezig met De Stijl, maar ik ben vereerd dat in mijn werk de lijn vanuit deze beweging naar mijn actuele werk wordt herkend'.

Boris Tellegen brak in de jaren negentig door als graffitikunstenaar onder de naam Delta. Zijn graffiti werden wereldberoemd door hun unieke composities met een 3D- effect. Tellegen knipt, snijdt en stapelt zijn collages tot reliëfs en sculpturen. Inmiddels is zijn kunst werkelijk 3D geworden. De beelden tussen Amersfoort en Utrecht zijn gemaakt van verschillende materialen en hebben allen een eigen karakter. Projectleider Ella Derksen: ‘Fietsen van zuil tot zuil werkt als een reeks ontmoetingen die de verbinding tussen beide steden verbijzondert, cultuur en natuur versmelt en ook generaties overbrugt. Het werk van Boris is eigenzinnig. In zijn monumentale kunst, die doet denken aan een gestolde beweging van computerpixels schuilt een ode aan De Stijl. Scholieren, forenzen, cultuurtoeristen, dagjesmensen en andere recreanten beleven nu al overduidelijk plezier aan de sculpturen, terwijl de laatste beelden nog moeten worden geplaatst. Mensen stappen ervoor af en gaan ermee op de foto’.

Routekaartje
Download De Stijl Fietsroute, inclusief uitleg over de tien kunstwerken van Boris Tellegen.

Eerste Rietvelddag
De officiële opening van het kunstproject op 24 juni 2018 was tevens de start van de eerste nationale Rietvelddag. Gerrit Rietveld werd 130 jaar geleden (op zondag 24 juni 1888) in Utrecht geboren. Dit jaar werd ook de eerste Mondriaandag georganiseerd op 7 maart - de geboortedag van Piet Mondriaan in 1872. Dit wordt ook een jaarlijks event waar o.a. Het Mondriaanhuis, geboortehuis van de schilder, dan verschillende publieksactiviteiten organiseert.

Snelle fietsroute
De Stijl fietsroute wordt de komende jaren door diverse verbeteringen aan de fietsinfrastructuur een fietsroute of doorfietsroute. Hierdoor ontstaat een nog snellere fietsverbinding tussen Utrecht en Amersfoort. Dit zal woon-werkverkeer op de (elektrische)fiets aantrekkelijker maken en het autoverkeer tussen de steden terugdringen. De route kan uiteraard ook gefietst worden als recreatieve tocht. Fietsers die verleidt worden door de kunstwerken kunnen doorrijden naar het Centraal Museum in Utrecht of het Mondriaanhuis in Amersfoort om zich verder te verdiepen in De Stijl.