Wie was Piet Mondriaan? Een strenge man, rechtlijnig als zijn werk? Kluizenaar, alleen in zijn atelier? Of juist dansfanaat, altijd op pad? Vrouwenversierder, snel verliefd op jonge vrouwen? Er zijn nogal wat versies van de persoonlijkheid van de schilder in omloop. Hij leidde een leven van contrasten. In het nieuwe Mondriaanhuis worden vele kanten van de kunstenaar belicht.

Een bezoek aan het Mondriaanhuis is vanaf 8 maart 2017 een museale beleving voor jong en oud en een verrassende kennismaking met Mondriaan, die op 7 maart 1872 in Amersfoort werd geboren. Bezoekers reizen in het geboortehuis door het leven van de eigenzinnige pionier van de abstracte kunst: van Amersfoort naar Winterswijk en van Amsterdam via Parijs en Londen uiteindelijk naar New York. In de museale beleving ontdekken bezoekers zijn iconische werk, zijn spirituele vorming, zijn interesses en vrienden. Het Mondriaanhuis maakt in de nieuwe opstelling gebruik van diverse audiovisuele technieken, waardoor bezoekers worden ondergedompeld in de artistieke zoektocht van de kunstenaar. De expositie eindigt in het Doe-het-zelf-atelier, de werkplaats waar iedereen die geïnspireerd is geraakt door Mondriaan een eigen kunstwerk mag creëren.

Video-installatie

De reis start bij een video-installatie waarin het werk van Mondriaan op dertien verschillende schermen wordt getoond. In een vijf minuten durende show trekt de artistieke ontwikkeling van de kunstenaar voorbij en ziet de bezoeker hoe Mondriaans werk geleidelijk veranderde van realistische landschappen, naar luministische taferelen tot abstracte composities met de karakteristieke lijnen en vlakken. Gedurende de presentatie klinken wisselende muziekstijlen, passend bij de tijd en de muzieksmaak van Mondriaan.

Atelier op ware grootte nagebouwd

Aan de Rue du Départ in Parijs maakte Mondriaan in de jaren twintig van de vorige eeuw veel van zijn abstracte composities. Vol van zijn theorieën over de zichtbare en de ‘echte’, geestelijke wereld, ordende hij zijn atelier volgens de regels en wetten van zijn nieuwe wereldbeeld. Kleurvlakken, meubels, zijn schilderijen: samen creëerden ze voor Mondriaan de perfecte harmonie. In het op ware grootte nagebouwde Parijse atelier van het Mondriaanhuis kan de bezoeker ervaren hoe de kunstenaar zijn eigen werkruimte geheel naar zijn hand zette.

New York

In de zaal New York is een transparante witte kubus opgesteld waar de bezoekers omheen plaatsnemen. Via projecties op, in en buiten de kubus, met o.a. historische fragmenten en soundbites van New York in de jaren ’40 , krijgt de bezoeker als het ware een kijkje in het hoofd van de kunstenaar, die in New York zijn meesterwerk de Victory Boogie Woogie creëerde.

De nieuwe presentatie van het Mondriaanhuis werd ontworpen en gerealiseerd door Tinker imagineers. Naast de tentoonstellingsruimtes werd ook de entree, de museumwinkel en het museumcafé aangepakt. De herinrichting van het Mondriaanhuis werd mede mogelijk gemaakt door: Mondriaan Fonds, KF Hein Fonds, VSB Fonds, PUG, Zabawas, Sociaal Cultureel Fonds van De Amersfoortse Verzekeringen en Hendrik Muller Fonds.