• Boekpresentatie
  • 2022-03-23T00:00:00+01:00
  • 2022-03-23T23:59:59+01:00
  • Dat Mondriaan een schilder was, is algemeen bekend, maar dat hij ook veel schreef is nog onderbelicht. Publicist Louis Veen laat in Mondriaan in Woord en Beeld de lezer kennis maken met deze kant van de kunstenaar. Ook laat Veen zien hoe Mondriaan bepaalde thema's al schilderend onderzocht door er meerdere versies van te maken.

Op woensdag 23 maart om 15.30 uur presenteert Louis Veen zijn nieuwste boek Mondriaan in Woord en Beeld. De boekpresentatie is gratis bij te wonen bij museumbezoek.

Piet Mondriaan (1872-1944) geldt als een van de grondleggers van de abstracte schilderkunst. Zijn werk is van grote invloed geweest op de ontwikkeling van de moderne kunst. In Mondriaan in Woord en Beeld maakt de  lezer kennis met twee wat minder bekende ‘gezichten’ van de schilder: zijn seriewerk (Beeld) en zijn schrijfwerk (Woord).

Mondriaan schildert hetzelfde onderwerp (zee, kerktorens, molens etc.) meerdere keren. Ook tijdens zijn abstracte periode maakt hij series. Maar dan zijn het dezelfde combinaties van zwarte lijnen die steeds terugkeren in zijn composities. Zo maakte hij tientallen series op basis van een bepaald onderwerp of een bepaalde lijncombinatie. Omdat voor Mondriaan schrijven net zo belangrijk was als schilderen wordt aan iedere serie van drie schilderijen een stukje essay of brieffragment van de schilder toegevoegd, zodat direct duidelijk wordt wat Mondriaan in een bepaalde periode schildert en wat hij erover schrijft. Het koppelen van zijn geschilderde aan zijn geschreven werk is in boeken over de schilder nog niet eerder gedaan en legt de denkwereld achter Mondriaans (abstracte) schilderijen bloot.

Praktische informatie

Datum en tijd: woensdag 23 maart om 15.30 uur
Locatie: Doe-het-zelf-atelier van het Mondriaanhuis
De boekpresentatie is gratis bij museumbezoek
Reserveren is niet noodzakelijk