Tickets

In het geboortehuis van de grootmeester van de abstracte kunst, Piet Mondriaan, zijn nu schilderijen en tekeningen te zien van de ‘kleine meester’ Albert Fiks. Net als Mondriaan groeide Albert Fiks (1908-1945) op in Amersfoort; en net als zijn grote voorbeeld volgde hij in zijn werk de weg van naturalisme naar abstractie.

Hij was onder de indruk van de moderne schilderkunstige innovaties van, naast Mondriaan,  ook Bart van der Leck en Vilmos Huszár en ging daarop zelf ook op zoek naar vereenvoudiging van zijn onderwerpen. Volkomen abstract is het werk van Albert Fiks nooit geworden, maar stilering en abstrahering is zijn schilder- en tekenkunst gaan karakteriseren. Fiks bereikte in de periode 1930-1940 zijn artistieke hoogtepunt met zijn veelal fleurige kubistische en abstracte stillevens.

De schilder is helaas niet oud geworden. Hij overleed al op zevenendertigjarige leeftijd aan een bloedvergiftiging. Niettemin liet Albert Fiks een veelzijdig en hoogwaardig oeuvre na.

In de workshop ga je het werk van de kunstenaar bekijken in expositie Fiks zoektocht naar abstractie. Wat is zijn stijl en schildertechniek? En waar zitten de overeenkomsten en verschillen met Piet Mondriaan? Aansluitend ga je zelf een kubistisch stilleven vastleggen op doek.

Praktische informatie 

Datum: vrijdag 19 januari 2024
Tijd: 10.00 – 13.00 uur
Locatie: Doe-het-zelf-atelier van het Mondriaanhuis 
Kosten: € 26,95 per persoon 

Tickets

Foto's van vergelijkbare workshop bij Royal Talens Experience Center