• Contradictions
  • 2024-01-27T00:00:00+01:00
  • 2024-06-09T23:59:59+02:00
  • Vanaf 27 januari 2024 geeft het Mondriaanhuis ruim baan aan het werk van Esther Stocker. Stocker (Italië, 1974) woont en werkt in Wenen. In haar kenmerkende werk in zwart en wit onderzoekt de kunstenaar patronen en het effect van verstoringen op een strakke ordening. Daarmee reflecteert zij op de ogenschijnlijke perfectie én imperfectie van systemen.

Het Mondriaanhuis toont een selectie van Stockers schilderijen, maar ook enkele van haar ‘Creased Sculptures’: papieren objecten met geometrische patronen die zijn verkreukeld tot ronde vormen. In één zaal van het Mondriaanhuis bouwt de kunstenaar een driedimensionale installatie.

Esther Stocker drukt zich uit in lijnen, rasters en rechte hoeken in de niet-kleuren zwart en wit. Zij behoort tot een hedendaagse generatie kunstenaars die werkt vanuit de geometrisch constructivistische traditie, maar met een eigen invalshoek en vanuit een eigen filosofie.  Met haar werk onderzoekt de kunstenaar relaties en structuren en probeert zij zich te verhouden tot de tegenstellingen die zich in het leven voordoen.  
De verstoringen die Stocker aanbrengt in haar strakke grids roepen vragen op over de relatie tussen orde en chaos, realiteit en fictie, voorgrond en achtergrond, precisie en ongrijpbaarheid, zekerheid en dubbelzinnigheid. Daarmee nodigt de kunstenaar de kijker uit om te reflecteren op de systemen en structuren in de samenleving die ons bewust en onbewust organiseren en sturen. 

Stocker:In mijn schilderijen, installaties en sculpturen wil ik de dubbelzinnigheid en onzekerheid van een systeem beschrijven. Ik gebruik de precisie van een systeem om het systeem zelf in twijfel te trekken. 

In onderstaande video vertelt Esther Stocker, vanuit haar atelier in Oostenrijk, meer over haar werkwijze, technieken en inspiratiebronnen.


Esther Stocker  studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten in Wenen, de Brera Academie voor Schone Kunsten in Milaan en het Art Center College of Design in Pasadena in Californië. 
Ze exposeert regelmatig in internationale musea en galerieën zoals: Fondazione Alberto Peruzzo (Italië), Museum Ritter (Duitsland), Art at Fuliang Festival 2023 (China), bARTh (Italië), Changwon Sculpture Biennale (Zuid-Korea), Museum Haus Konstruktiv (Zwitserland), Museo Vasarely (Boedapest), Museo Gegenstandsfreier Kunst (Otterndorf, Duitsland), LA BF15 (Lyon), Setouchi Triennale (Japan), Kunsthalle Bratislava, Italiaanse ambassade in Wenen, MACRO (Rome), Museum Ritter (Waldenbuch, Duitsland), Georg Kolbe Museum (Berlijn), Künstlerhaus Hannover, CCNOA - Centre for Contemporary Non-Objective Art (Brussel), Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig (Wenen) en  Sharjah Art Museum (Verenigde Arabische Emiraten) 

In de media

Architectenweb 23-01-2024

Fonk Magazine 23-01-2024