De kunstenaars hebben zich voor deze opdracht verdiept in en laten inspireren door  Piet Mondriaan. Mondriaan heeft in zijn loopbaan een grote artistieke ontwikkeling doorgemaakt: van realistische landschappen, naar luministische taferelen tot aan totale abstractie.  Elke kunstenaar was vrij om te kiezen door welke periode of stijl, of door welk gedachtegoed van Mondriaan hij/zij zich wilde laten inspireren. Het heeft geleid tot fascinerende invalshoeken en een rijke variatie aan werken.

Aan de tentoonstelling doen 23 leden van de Ploegh mee. Daarnaast zijn twee aanstormende talenten uitgenodigd om een werk te maken. Deelnemers zijn:

 

 

 

 Gerard Akerboom

 Birgitte Janssen

 Cécile van Spronsen

 Jacqueline Bohlmeijer

 Annemiek van Kollenburg

 Peter van Tilburg

 Henriëtte Coppes

 Van Lieshout VI

 José van Waarde

 Michiel Deylius

 Frits Nolte

 Erica Welling

 Marie-Louise Dooijes

 Marit Otto

 Niek Wittebrood

 Harry Dukker

 Rian Peeperkorn

 Anja Radakovic (jong talent)

 Janine Eshuis

 Ruben van der Scheer

 Jimi Kleinbruinink (jong talent)

Monika Buch

Ria van Krieken

Linda Verkaaik

 Famke Hajonides

 

 

Over De Ploegh

De Ploegh is een Landelijk Kunstenaars Genootschap. De vereniging, ontstaan in Amersfoort in 1945, had jarenlang haar galerie in Museum Flehite. Na een periode in Soest is de vereniging sinds 2015 gevestigd in te Cultuurhuis naast theater Flint in Amersfoort.

De kunstenaarsvereniging telt op dit moment zo’n kleine honderd leden en groeit nog steeds. De meeste artistieke disciplines zijn vertegenwoordigd. Bekende leden waren/zijn o.a. Jaap Hillenius, Jaap Ploos van Amstel, Jan Meefout, Gea Karhof, Jeroen Hermkens en Marcel Schellekens. 

Vijfentwintig jaar Mondriaanhuis

Het Mondriaanhuis is het geboortehuis van Piet Mondriaan. De pionier van de abstracte kunst werd hier in 1872 geboren als zoon van een hoofdonderwijzer. Na het vertrek van het gezin Mondriaan in 1880 naar Winterswijk, heeft het pand uiteenlopende bestemmingen en eigenaren gekend. In 1902 bijvoorbeeld kocht fabrikant Hubers het gebouw en richtte er een sigaren- en tabaksfabriek in. Van 1939 tot 1955 huisvestte Kortegracht 11 drukkerij S.D. Zwart. Sinds 1994 is op deze historische plek het Mondriaanhuis als museum gevestigd. Het waren architect Leo Heijdenrijk en zijn vrouw Cis Heijdenrijk die het initiatief namen om het destijds in verval geraakte pand te renoveren en het Mondriaanhuis op te richten. In 2017 heeft het museum een herinrichting ondergaan waarmee  diverse internationale prijzen zijn gewonnen.

In de media

Mondriaanhuis viert 25-jarig bestaan met 25 kunstwerken - De Stad Amersfoort 4 - 11 -2019
Mondriaanhuis viert 25e verjaardag - De Stentor, 8-8-2019
Mondriaanhuis viert 25e verjaardag - AD/AC, 8-8-2019
Heemsteedse Rian Peeperkorn exposeert in Mondriaanhuis, 30-9-2019
'Ik voel me thuis bij het abstract werken.' Van Waarde exposeert in het geboortehuis Mondriaan, Heemsteedse Courant 30-9-2019 
'Mondriaan heeft een grote steen in de cultuurvijver gegooid.' Kleinbruinink exposeert in het geboortehuis van Mondriaan, website Mondriaanhuis, 21-11-2019

Ook te zien in het Mondriaanhuis

Naast de tentoonstelling 25 x 25 x 25 zijn in het Mondriaanhuis ook te zien:  tijdelijke expositie 30 x 30 en vaste tentoonstelling De wereld van Piet Mondriaan.